Rádce při výběru kávy
Tápete v tom, podle čeho vybrat kávu, která vám bude chutnat? Poraďte se s naším kávovým rádcem.
Způsob přípravy
Jedním z kritérií při výběru kávy je způsob, jak si kávu budete připravovat. Zvolte si prosím způsob přípravy dle vašeho gusta a my vám poradíme, jaká káva je pro tento způsob ideální.
Automatické kávovary
Jde o přístroje, do kterých nasypete zrnkovou, případně již namletou kávu, a na zmáčknutí tlačítka se o celou přípravu kávy postarají sami.
Doporučujeme především kávy červené řady Espresso
Do automatických kávovarů primárně doporučujeme kávy z řady Espresso s červenou etiketou. Jde o kávy tmavě pražené s převládající hořkostí.
Zobrazit vhodné kávyTip na přípravu
U automatických kávovarů zpravidla nebývá extrakce tak kvalitní a konzistentní jako u pákových kávovarů. Pro lepší výsledek doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš přístroj umožňuje regulaci hrubosti mletí, doporučujeme si doladit poměr hořkosti a kyselosti kávy. Je-li káva nakyslá, nastavte jemnější mletí. V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí.
Pákové kávovary
Pákové kávovary jsou přístroje se samostatnou pákou, do které se káva musí předem namlít, buď v integrovaném, nebo samostatném mlýnku. Díky tomu ale máte více možností ovlivnit výslednou chuť kávy. Většina káv vhodných do pákového kávovaru je zařazena v kategorii Káva na espresso.
Doporučujeme především kávy modré řady Espresso speciál
Fanoušci moderního espressa mohou sáhnout po kávách z řady Espresso speciál s modrou etiketou, které jsou praženy středně, díky čemuž v kávě převládají ovocné a květinové tóny.
Zobrazit vhodné kávyTip na přípravu
U pákových kávovarů použijte 9–11 gramů mleté kávy na jednu porci kávy. Nechte ji extrahovat 23–27 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 23-27 ml. Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí. Pokud se vám zdá káva příliš kyselá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
Filtr a french press
Překapávací metody zahrnují všechny způsoby přípravy filtrované kávy. Patří sem různé překapávače, tzv. drippery – patrně nejznámější je V-60 od firmy Hario. V naší nabídce najdete krásný porcelánový překapávač Blaho. Překapávače jsou i elektrické (např. Moccamaster). K přípravě filtrované kávy slouží také stylový Chemex, praktický Aeropress, nebo efektní Vakuum pot.
Doporučujeme především kávy zelené řady Filtr
Nejvhodnější jsou kávy z řady Filtr se zelenou etiketou. Jde o světle pražené kávy s lehkým tělem, kde můžete najít ovocné a květinové tóny. Typická je větší acidita.
Zobrazit vhodné kávyTip na přípravu
U přípravy kávy na filtr doporučujeme kávu namlít těsně před použitím, a to na střední až větší hrubost. Na jednu porci použijte 12–15 g, poté zalijete horkou vodou o teplotě 92–94 °C. Při přípravě ve french pressu oddělte hotový nápoj od lógru už po 3–4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky. Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80–85 °C) a najděte si ten svůj okamžik.
Moka a džezva
Moka konvička nebo také moka express pochází z Itálie a je vhodná pro milovníky menší a silnější kávy. Káva se připravuje pod mírným tlakem, a díky tomu je ze všech alternativních metod přípravy chuťově nejbližší espressu.
Doporučujeme především kávy růžové řady Moka
Pro začátek doporučujeme kávu z řady Moka s růžovou etiketou, která je středně pražená.
Zobrazit vhodné kávyTip na přípravu
U přípravy moka kávy zrnka namelte až těsně před přípravou, a to na jemnou až střední hrubost. Doporučujeme vodu předem uvařit zvlášť a až poté horkou nalít do konvičky. Káva díky tomu během zahřívání vody nenavlhne, a tím bude její chuť o poznání lepší. Sítko naplňte kávou vždy až po okraj. Pokud je na vás káva příliš silná, zřeďte kávu horkou vodou až dodatečně.
Stále ještě váháte? Vyzkoušejte naše Degustační sady
Pokud nevíte, kterou kávu vybrat, můžete si objednat tzv. degustační set, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv vhodných na espresso, obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv vhodných na espresso.
Degustační set pro přípravu espressa
Máte rádi espresso a chcete objevit něco nového? Vyzkoušejte sadu 3 našich aktuálních káv pro dokonalé espresso. Tmavě pražené pro přípravu espressa classic anebo středně pražené pro espresso special.
Zobrazit balíčekDegustační set pro alternativní přípravu kávy
Rádi si připravujete kávu doma a chcete objevit něco nového? Vyzkoušejte degustační set 3 našich aktuálních bio káv. Světle pražené pro překapávanou kávu z dripperu, french pressu, Chemexu a dalších možných forem alternativní přípravy. Středně praženou kávu pro přípravu v moka konvičce.
Zobrazit balíček