Doprava zdarma při nákupu nad 500

Nejlepší zrnková káva do kávovaru a jak ji vybrat

Typ kávovaru nebo vaše oblíbené chutě rozhodují, jakou zrnkovou kávu nakupovat. V závislosti na obojím budete volit různý stupeň pražení a rozhodovat se mezi směsí, jednodruhovou kávou a její konkrétní kvalitou.  

Hořkou, sladkou nebo kyselou?

Kávu zahrnující oříškové nebo kakaové tóny a mírnou sladkost a kávu s příjemnou hořkostí, si zvládnete připravit v domácím pákovém nebo i automatickém kávovaru.

Takové chutě totiž odpovídají spíše střednímu až středně tmavému pražení, jsou univerzálnější a nekladou takové nároky na baristické schopnosti ani vybavení. Znamená to, že s přípravou to budete mít nejsnazší. Malinko rozladěné mletí nebo o něco málo odchýlená gramáž či doba extrakce takovou kávu tolik nepromění. Je možné změnu rozeznat, zpočátku je ale nepatrná.

Naopak čím specifičtější a světleji pražená káva, tím méně odchylek a nedokonalostí při přípravě vám odpustí. Za odměnu nabízí o poznání širší paletu chutí a jejich rozlišitelnost. Otevírá se tak nádherný a bohatý svět k objevování.

Pákový kávovar jako zlatý střed

Pokud si chcete užívat ovocné, čajové, květinové či čokoládové tóny, a to i v domácích či firemních podmínkách, s automatickým kávovarem spíše nevystačíte. Vhodnější je spíše pákový kávovar a dobře seřízený mlýnek. Tak budete mít pod kontrolou gramáž i upěchování kávy v páce a současně i hrubost mletí.

Díky tomu můžete nakupovat světleji pražené kávy a mimo to také zvyšovat kvalitu - vybírat si jednodruhové kávy, hledat svoje oblíbené chuti.

Jakou zrnkovou kávu vybrat?

Prakticky to znamená, že vlastníkům automatického kávovaru budou nejspíše vyhovovat kávy z červené řady pro espresso. Ty uplatníte i v pákových kávovarech. Pokud ale máte zkušenosti s přípravou a mletím kávy, můžete sáhnout po modré řadě espresso speciál. Je o stupeň méně pražená a nabídne vám méně hořkých a více ovocných chutí. Konkrétní tóny najdete v popiscích na webu a jak to s chutí kávy funguje všeobecně, se dočtete v tomto článku a v článku o metodách zpracování kávy.

Kvalitní zrnková káva – jednodruhová arabika

Za pomyslný vrcholek kvality kávy jsou považovány jednodruhové arabiky konkrétních odrůd z konkrétních regionů nebo dokonce farem. Terroir, který se propíše do chuti daných zrnek je pak unikátní a pražírny se jej snaží zachovat a rozvinout šetrným světlým pražením. To je vhodné pro alternativní metody, filtrování a nebo espresso připravované na profesionální úrovni.

Top káva chce možná objevovat různorodé chuti a obdivovat charakteristiku jednotlivých káv a sklizní. Z firemních a domácích kávovarů ale dost často spíše očekáváme komplexní chuť a nechceme, aby se příliš měnila v čase.

To nabízí mimo jiné kávové směsi. Mohou zaručit jistou vyváženost a také konzistentnost.

Ideální volbou jsou i kávové směsi

Dobře namíchaná, spíše středně světle pražená směs, může poskytnout vyvážené espresso, ve kterém je zachována ovocitost, a které obsahuje sladké, hořké i aciditní tóny.

Tmavěji pražená směs potlačí aciditní tóny. Může rozvinout sladkost a podpořit čokoládové a oříškové tóny. Je od ní docela blízko spíše k hořkým tónům. Zbavuje kávu ovocných kyselinek.

Směsi s podílem robusty budou navíc obsahovat hořké a zemité tóny. Robusta má v sobě více kofeinu než arabika a dobře tvoří pěnu (cremu). Čekejte tedy výrazné a povzbuzující espresso.

Co když mi káva nechutná?

Špatně připravená káva se pozná u každé kávy jinak. Ze světle pražené jednodruhové arabiky může váš kávovar vyčarovat hutný nápoj plný ovocných a čokoládových tónů, nebo také nepříjemně trpkou tekutinu.

Vytvořit hořkou vodovou kávu z tmavěji pražené kávy je také možné. Nicméně nestane se to tak hned. Jestli se vám to tu a tam stane, nevěšte hlavu a čtěte tipy, jak na chutnější kávu z domácího kávovaru.

 



Připravila: Anna Veselovská
Foto: Canva