Espresso speciál Mexiko Chiapas
Detailní popis produktu
Jak si kávu nejlépe vychutnat
Tato zrnka jsou ideální pro přípravu espressa v pákovém kávovaru. Použijte 9–11 gramů mleté kávy na jednu porci kávy. Nechte ji extrahovat 23–27 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 23–27 ml. Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí.
Pokud se vám zdá káva příliš kyselá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
Pěstitelé a původ
Káva pochází od farmářů ze sdružení FEDESI z oblasti Chiapas v Mexiku. Jejich farmy jsou malé, mají v průměru asi 2,5 hektaru a nacházejí se v nadmořské výšce 1200–1700 metrů. Protože se jedná o malé farmy, většinu zemědělských prací vykonávají rodiny. Zemědělci ručně sbírají zralé červené třešně a zpracovávají je na svých farmách.
Kávové třešně jsou zpracovány promytou metodou. Promývají se proto, aby se vytřídily případné nedozrálé plody. Poté se lisují (odstraňuje se dužina, stále ve vodě) a nechají se 10 až 16 hodin fermentovat v cementových nádržích nebo plastových kádích. Po fermentaci se omyje pergamen v čisté vodě a položí se na terasy, kde se usuší. Zrna farmáři často shrabují, aby zajistili rovnoměrné usušení. Sušení kávy trvá přibližně 5 až 10 dní.
Federación De Sociedades Cooperativas Cafetaleras De La Sierra Madre Fc De Rl (FEDESI) byla založena v roce 2015 z 6 družstev v Mexiku. Těchto 6 družstev zastupuje více než 2 990 farmářů, kteří žijí a hospodaří v mexickém Chiapasu. Cílem federace je pomoci zemědělcům dostat se na nové trhy a lepší ceny za jejich kávu. Členové FEDESI dostávají technickou pomoc a školení v oblasti správné zemědělské praxe, které jim pomáhají zlepšit produkci a kvalitu kávy. Zemědělci mohou také získat přístup k předběžnému financování své úrody kávy.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Férová káva |
---|---|
Způsob přípravy: | espresso |
Stupeň pražení: | střední |
Kyselost: | střední |
Metoda zpracování: | washed / promytá |
Složení kávy: | 100% arabika |
Mletá / zrnková: | mletá, zrnková |
Země původu: | Mexiko |
Oblast: | Chiapas, 1200–1700 m n. m. |
Fairtradoví pěstitelé: | sdružení FEDESI |
Odrůdy: | Bourbon, Marsellesa, Sarchimor, Typica |
Charakteristika: | hořká čokoláda, karamel a jablko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.