Espresso speciál Honduras Capucas
Detailní popis produktu
Jak si kávu nejlépe vychutnat
Tato zrnka jsou ideální pro přípravu espressa v pákovém kávovaru. Použijte 9–11 gramů mleté kávy na jednu porci kávy. Nechte ji extrahovat 23–27 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 23–27 ml. Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí.
Pokud se vám zdá káva příliš kyselá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
Pěstitelé a původ
Drobní farmáři družstva Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (COCAFCAL) pěstují kávu blízko národního parku Celaque a stejnojmenné nejvyšší hory Hondurasu, která je velkou zásobárnou vody. "Celaque" totiž v místním jazyce Lenca znamená "vodní nádrž" či "rezervoár".
Pěstitelé hospodaří v nadmořské výšce 1200–1800 metrů, kde se nalézá úrodná půda a ideální klimatické podmínky pro vysoce kvalitní zrna. Kávovníky jsou zastíněny místními jehličnany (např. stromem gravilea anebo cedry) i ovocnými stromy (citrusy). Už více jak deset let se pěstitelé pyšní mnohými certifikacemi včetně Fairtrade a Bio, navíc spolupracují s pražírnami a baristy, organizují pravidelné ochutnávky a výsledkem je prvotřídní káva. Kromě své vlastní testovací pražírny provozují kavárnu a dokonce i eko-penzion, který pojme desítky návštěvníků.
Družstvo COCAFCAL přispívá k lepšímu využívání environmentálních, finančních a lidských zdrojů s cílem zlepšit kvalitu života rodin farmářů a kvalitu kávy vyráběné v regionu Copan. Stejně tak podporuje udržitelný rozvoj místní ekonomiky a pomáhá rozvíjet finanční, technické, výrobní a marketingové služby v rámci družstev. Jedná se o společné úsilí, které má za cíl snížit chudobu a zvýšit kvalitu života ve venkovských komunitách západního Hondurasu.
V roce 1999 se chtěl Omar Rodriguez Interiano podělit o své znalosti o pěstování a úspěšném prodeji kávy s ostatními farmáři z regionu Capucas, většinou příbuznými rodiny. V témže roce bylo družstvo COCAFCAL založeno. Během následujících deseti let se k němu přidávali další a další drobní zemědělci a nyní má družstvo více než 70 členů. "Stále je zde velký potenciál pro nové členy," říká Omar Rodriguez Romero, generální ředitel sdružení. "Ale malé je nejen krásné, malé je naší zárukou dobrých zemědělských postupů a zaručení nejlepší kvality pro naše zákazníky," dodává.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Férová káva |
---|---|
Způsob přípravy: | espresso |
Stupeň pražení: | střední |
Kyselost: | střední |
Metoda zpracování: | washed / promytá |
Složení kávy: | 100% arabika |
Mletá / zrnková: | mletá, zrnková |
Země původu: | Honduras |
Oblast: | Las Capucas, San Pedro de Copán, 1200-1800 m n. m. |
Fairtradoví pěstitelé: | družstvo COCAFCAL |
Odrůdy: | Caturra, Catuai, Bourbon, Pacas |
Charakteristika: | oříšky a čokoláda s plným tělem |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.