Espresso Kongo Kivu
Detailní popis produktu
Jak si kávu nejlépe vychutnat
Tato zrnka jsou ideální pro přípravu espressa, ať už v pákovém, nebo automatickém kávovaru. Máte-li doma páku, použijte 7–9 gramů mleté kávy a nechte ji extrahovat 25–33 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 30 ml. U automatických kávovarů nebývá extrakce tak konzistentní, proto doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí.
Pokud se vám zdá káva nakyslá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
Pěstitelé a původ
Výběrová káva pochází z Demokratické republiky Kongo blízko jezera Kivu a je pěstována v nadmořské výšce 1600–1800 metrů. Pěstitelé ze sdružení SOPACDI hospodaří na malé ploše zemědělské půdy o cca 2 hektarech, a přibližně 20 procent členů družstva tvoří ženy.
Tato vysoce kvalitní arabika je zpracována promytou metodou kombinovanou se sušením na slunci. Káva se obvykle dodává do mycí stanice ve formě třešní v den sklizně a tam se zpracovává. Zbavuje se slupek a fermentuje v nádržích pod širým nebem po dobu 12-18 hodin. Poté se fermentovaná káva často namáčí ještě na dalších 8-12 hodin, než projde pracími kanály, kde se odstraní sliz a káva se roztřídí. V některých případech se káva znovu namáčí na dalších 12 hodin, v jiných případech se přesune do sušicích lůžek, kde se suší v průměru 20-30 dní.
SOPACDI (Solidarité Paysanne pour la Promotion des Actions Café et Development Intégral) je organizace sdružující více než 5 600 pěstitelů kávy a zhruba 20 procent z nich tvoří ženy. Káva se pěstuje v blízkosti jezera Kivu v Demokratické republice Kongo. Každý farmář k pěstování kávy využívá kolem 2 hektarů zemědělské půdy a kávové třešně dodává organizaci SOPACDI prostřednictvím 10 sběrných míst k promytému zpracování. Hlavní sklizeň probíhá od března do června.
V rámci projektu Pygmies' Coffee Project & Women Producer Program organizace sdružuje pěstitele i mezi skupinou Pygmejů, kteří žijí a hospodaří ve vesnicích Mishebere a Ruhunde na území Kahele. Historicky se Pygmejové potýkali s velkou diskriminací včetně nuceného otroctví a/nebo špatně placené práce. SOPACDI zahájilo tento projekt, aby pěstitelům zajistilo důstojnou mzdu a také větší finanční nezávislost a samostatnost. Každý z těchto pěstitelů vlastní v průměru 0,5 hektarů půdy a dodává kávové třešně do mycí stanice.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Férová káva |
---|---|
Způsob přípravy: | espresso |
Stupeň pražení: | tmavé |
Kyselost: | nízká (bez acidity) |
Metoda zpracování: | washed / promytá |
Složení kávy: | 100% arabika |
Mletá / zrnková: | mletá, zrnková |
Země původu: | Kongo |
Oblast: | Lake Kivu, 1600-1800 m n. m. |
Fairtradoví pěstitelé: | družstvo SOPACDI |
Odrůdy: | Bourbon, Caturra, Catuai |
Charakteristika: | karamel, sladko slaná příchuť čokolády, jablko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.