Bez kofeinu Honduras Capucas
Detailní popis produktu
Jak si kávu nejlépe vychutnat
Tato středně pražená zrnka jsou ideální pro přípravu espressa, ať už v pákovém, nebo automatickém kávovaru. Máte-li doma páku, použijte 7–9 gramů mleté kávy a nechte ji extrahovat 25–33 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 30 ml. U automatických kávovarů nebývá extrakce tak konzistentní, proto doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí. Pokud se vám zdá káva nakyslá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
Kávu si skvěle vychutnáte připravenou i v moka konvičce. Co se týče poměru vody a kávy, držte se instrukcí od výrobce – každá konvička je přece jen trochu jiná. Co doporučujeme my, je uvařit vodu zvlášť a do konvičky ji nalít horkou. Káva díky tomu nenavlhne a bude mít o poznání lepší chuť. Samotné „překapání" kávy je pak otázkou pár minut. Dobře bude ale chutnat i jako filtrovaná nebo ve french pressu.
Způsob odstranění kofeinu z kávy
Zrnka byla zbavena kofeinu pomocí Švýcarského vodního procesu. Tato metoda nevyužívá žádné chemikálie, jen horkou vodu a uhlíkové filtry. Zrnka se namáčí ve vodě, do které se postupně uvolňuje kofein a další složky (oleje a aromata) a vzniká tzv. extrakt zelené kávy. Do něj se poté namáčí nová zelená zrna, ze kterých se tentokrát uvolní již jen kofein, ostatní látky zůstávají v zrnech. Jakmile je v roztoku vysoká koncentrace kofeinu, přefiltruje se, aby mohlo docházet k dalšímu odstranění kofeinu. Celý proces trvá zhruba 8–10 hodin, než je kofein zcela vyplaven. Výsledkem je káva s 0,01 % kofeinu a minimální ztrátou chuti a vůně.
Pěstitelé a původ
Naše honduraská káva pochází z úbočí nejvyšší hory Hondurasu, kde ji drobní farmáři z družstva COCAFCAL pěstují v nadmořské výšce 1200–1800 metrů. Úbočí nabízí skvělé podmínky pro pěstování kvalitní kávy. Pramení zde řada potůčků a řek, díky čemuž mají kávovníky dostatek vláhy. Všudypřítomné jehličnany a citrusy jim poskytují zase stín. Kávové třešně zde zrají pomalu a mají tak dostatek času naplno rozvinout svoje ovocné chutě.
Káva z družstva COCAFCAL se pyšní řadou certifikací včetně Fairtrade a Bio. Družstvo se snaží přispívat nejen k lepšímu využívání environmentálních zdrojů, ale i těch finančních a lidských. Jejich misí je zlepšovat kvalitu života rodin farmářů i celé venkovské komunity západního Hondurasu. A využívá všechny možné prostředky, aby produkovalo prvotřídní kávu – spolupracuje s pražírnami a baristy, organizuje pravidelné ochutnávky a dokonce provozuje vlastní testovací pražírnu, kavárnu i maličký eko-penzion.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Férová káva |
---|---|
Způsob přípravy: | espresso, na filtr, moka |
Stupeň pražení: | střední |
Kyselost: | nízká (bez acidity) |
Metoda zpracování: | washed / promytá |
Obsah kofeinu: | bez kofeinu / decaf |
Složení kávy: | 100% arabika |
Mletá / zrnková: | mletá, zrnková |
Země původu: | Honduras |
Oblast: | Las Capucas, San Pedro de Copán, 1200-1800 m n. m. |
Fairtradoví pěstitelé: | družstvo COCAFCAL |
Odrůdy: | Caturra, Catuai, Bourbon, Pacas |
Charakteristika: | oříšky a čokoláda s plným tělem |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.