Cascara Kostarika Hacienda Sonora
Detailní popis produktu
Co je cascara
Cascara je vlastně vedlejším produktem při zpracování kávy. Ve španělštině znamená cáscara „slupka, skořápka nebo lusk“ – a tím také je. Slupkou kávových třešní, která se během zpracování odstraňuje. Nápoj z těchto slupek si lidé dopřávali dávno předtím, než objevili kouzlo pražených zrn.
Cascara se pyšní vysokým obsahem minerálů, vitamínů a antioxidantů, navíc působí protizánětlivě, posiluje imunitní systém a chrání proti depresím. Díky svým benefitům se zařadila mezi superpotraviny. Na rozdíl od kávy v sobě nemá tolik kofeinu. Proto nečekejte známé kofeinové nakopnutí, ale spíše jemné povzbuzení.
Jak si cascaru připravit
Na 1 litr nápoje použijte 50 g cascary. Zalijte ji vodou o teplotě zhruba 93 ℃ a nechte louhovat klidně 10 minut – záleží na tom, po jak intenzivní chuti toužíte. My jsme si moc oblíbili tenhle rychlý cascarový sirup, co voní po koření a citronech.
Cascara sice pochází z kávovníku, s kávovou chutí toho má ale společného pramálo. Její svěží chuť je spíše ovocná. Někomu připomíná čaj rooibos, někdo v ní cítí šípek či ibišek, jiný z ní cítí mango nebo třešni.
Pěstitelé a původ
Naše cascara pochází z kostarické haciendy Sonora ležící na úpatí sopky Poas. Rodina Guardia se zde pěstování kávy věnuje již padesát let, využívají přitom 100 % obnovitelné energie. Kávovníky zde rostou na 45 hektarech půdy. Stromy nedotčené džungle poskytují kávovníkům příjemný stín a zároveň je vyživují padajícím listím. Zbytek zaujímá divoká vegetace a cukrová třtina, která se zda pěstuje už 150 let.
Kávové třešně se zde na farmě sbírají ručně, po sklizni jsou omyty a sušeny vcelku, přičemž se často otáčejí. Po usušení se dva měsíce skladují, pak jsou umlety. Sušené slupky se pečlivě vytřídí a vzniká z nich cascara.
Skladování: Skladujte na tmavém a suchém místě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čaje |
---|---|
Metoda zpracování: | natural / suchá |
Obsah kofeinu: | s kofeinem |
Země původu: | Kostarika |
Typ dárku: | čaj |
Oblast: | Hacienda Sonora, region Alajuela, 1200–1300 m n. m. |
Odrůdy: | Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor, SL28 |
Charakteristika: | sušená slupka kávové třešně s chutí čaje rooibos, ibišku, šípku, manga nebo třešní |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.