Sváteční kávový likér: pár gramů kávy, které udělají domácí vaječňák neodolatelným
Důkazem, že život s kávou je krásnější a voňavější, je tento recept. Pár gramů kvalitní arabiky pošle domácí vaječný likér ze stanice “Sladké mlsání” do cílovky ve “Voňavém ráji”. Esencí likéru jsou vaječné žloutky, vanilka a voňavá káva. Při přípravě si procvičíte práci s vodní lázní a možná aniž byste to postřehli, stanou se z vás laboranti, kteří provádějí pasterizaci. Výsledkem pak bude viskózní likér, který se skvěle hodí na led. Nemá příliš vysoký obsah alkoholu, jedná se o sladkou pochoutku. Ta se dá například používat i jako náplň do likérových špiček či vosích hnízd.
Pozornost pro návštěvy i od návštěv
Kávový likér si můžete připravit kdykoliv během roku. Často se s ním ale setkáte o adventu a okolo Nového roku. V tu dobu se z něj také nejčastěji stává milá pozornost pro nečekané vánoční návštěvy nebo ho s sebou jako dárek naopak nosí hosté.
Z rozpisu v receptu připravíte zhruba litr likéru. Pokud se chystáte využívat menší lahvičky s likérem jako dárky, pravděpodobně se vám vyplatí připravit dvě dávky.
Není třeba plýtvat
Dává nám smysl využívat věci opakovaně a zbytečně neplýtvat. Likér jsme proto naplnili do lahviček, ve kterých dříve byla smetana a do lahvičky od kvalitního rumu. Visačky jsou pro změnu z nepotřebného kartonu vázané režnou šňůrkou.
Tip: Zero waste je čím dál víc trendy. K tématu balení dárků v tomto duchu najdete řadu videí s nápady. Běžné je využívat staré noviny a kartony nebo látku a zdobit za pomoci přírodnin, sušeného ovoce, nebo perníčků. Samozřejmé pak je vyhýbat se lepidlům a plastovým páskám.
Jak z malé pozornosti udělat solidní dárek?
Ke kávovému likéru, který je dárkem osobním, protože jste mu věnovali čas a péči, se skvěle hodí… Balíček kávy. A pokud má jít o opravdu pořádný dárek, může to být rovnou kávové předplatné, ideálně v bezobalové variantě, kterou nabízíme.
Teď už ale k samotné přípravě…
Recept na Kávový vaječňák
Potřebovat budete:
-
250 ml kondenzovaného mléka
-
400 ml plnotučného mléka
-
200 g cukru krupice
-
½ vanilkového lusku
-
5 žloutků
-
150-200 ml rumu
-
25-30 g hrubě mleté jednodruhové arabiky
Příprava kávového likéru se dobře kombinuje s pečením Kávových hvězdiček. V těch můžete použít druhou půlku vanilkového lusku a dva ze zbylých bílků.
Jak postupovat při přípravě
Do misky vyklepněte žloutky, polovinu cukru a dřeň z půlky vanilkového lusku a vše dobře promíchejte.
Do kovové misky s kulatým dnem nalijte oba druhy mléka, zbylý cukr a vyškrábnutý lusk. Směs začněte zahřívat v misce nad párou. Během zahřívání ji míchejte metličkou. Až bude mírně zahřátá (např. 50-60℃), část směsi vlijte do druhé misky, okamžitě promíchejte a vše přelijte zpět do kovové misky.
Nad párou a za stálého prošlehávání dál směs prohřívejte až do chvíle, kdy začne houstnout. Děje se tak v momentě, kdy směs dosáhne zhruba 75-80 ℃.
Do té doby by také měla kompletně proběhnout pasterizace žloutků. Bezvadnou kvalitu můžete podpořit také tím, že použijete skutečně čerstvá vejce a po rozklepávání si pečlivě umyjete ruce.
Dvě minuty slávy pro kávu
Nyní přišla naše chvíle. Během pár minut získá vaječný likér neodolatelně kávovou vůni i chuť.
Směs odstavte z páry, vsypejte do ní pomletou kávu, lehce promíchejte a nechejte 2 minuty extrahovat. Mezitím si připravte nádobu, do které likér slijete a jemné sítko, které kávovou sedlinu odfiltruje. V likéru i tak pravděpodobně zůstanou stopy kávového prachu.
Po zchladnutí směsi přilijte cca 170g rumu, vše promíchejte a můžete likér rozlít do jednotlivých dárkových lahviček, případně do větší lahve (třeba od rumu). Likér skladujte v chladničce a servírujte ideálně na ledu.
Šťastné svátky a veselý Nový rok!
Připravila: Anna Veselovská
Foto: Michaela Šimková (pro FairBio pražírnu)