Doprava zdarma při nákupu nad 500

Kávové hvězdičky z mandlové mouky: dopřejte si bezlepkové cukroví, které voní kávou

Křehounké kávové hvězdičky z mandlové mouky si zaslouží místo v krabici s cukrovím každého milovníka kávy. Jsou bezlepkové, nádherně voní a nadělají stejně parády jako perníčky.


Kombinace nezdobeného těsta, hvězdiček zdobených sněhem a dalších s kávovou polevou a čokoládou, je vyloženě vánoční a přiznáváme, možná i trochu romantická.

Můžete si recept zjednodušit a připravit pouze jednu variantu, nebo vynechat kávovou polevu. Zdobení ale není nikterak náročné a vyplatí se nakrmit i oči toužící po kráse.

 

Vanocni hvezdicky

 

Od základu odlišné cukroví

Toto cukroví není založeno na másle, ořeších ani kokosu. Z tradičních vůní v něm najdete pouze vanilku. Těsto tvoří mandlová mouka, bílky a cukr. To vše doplněné o mletou arabiku, která cukroví dodá potřebné aroma. Nejvíc vám zavoní, pokud použijete svoji oblíbenou kávu. Tou naší byla světle pražená káva z Etiopie.

Recept se hodí jako způsob, jak využít bílky, které vám zbyly při přípravě vaječného nebo kávového likéru nebo žloutkových krémů.

 

Kávové hvězdičky z mandlové mouky

Na těsto budete potřebovat

  • 2 bílky

  • 160 g moučkového cukru

  • 12 g jemně mleté kávy

  • 250 g mandlové mouky

  • dřeň z ½ vanilkového lusku

  • moučkový cukr na podsypání

 

Kávovou polevu připravíte z

 

Čokoládovou polevu připravíte z

  • jedné lžíce čokoládových pecek nebo 6 kostiček čokolády na vaření

  • trochy ztuženého rostlinného tuku nebo pár kapek olivového oleje

 

Na počátku všeho je bílý sníh

Ve vyšší misce začněte šlehat bílky. Do téměř vyšlehaných bílků postupně přidávejte cukr a dřeň z půlky vanilkového lusku.

Zhruba dvě polévkové lžíce sněhu odeberte. Budete jím zdobit vykrájené hvězdičky.

Do zbylé části sněhu vmíchejte opatrně mandlovou mouku a jemně mletou kávu.

Těsto opatrně rozválejte na pocukrovaném válu (tak zůstane recept bezlepkovým) na placku o výšce cca 4 mm. S pomocí vykrajovátka tvořte hvězdičky nebo další tvary a pokládejte je na plech s pečícím papírem.

Třetinu z hotových tvarů potřete odděleným sněhem.

 

Šup s nimi do trouby

Cukroví pečte v předehřáté troubě přibližně 12 minut na 160 °C.

Pokud vyndáte cukroví zavčasu, budou kousky se sněhem z bílků vypadat skutečně jako zasněžené. Stačí pár chvilek navíc a sníh se začne barvit.

Po upečení nechejte cukroví zchladnout a polovinu nepotřených tvarů dozdobte za pomoci kávové polevy a čokolády. 

 

Finální zdobení polevami

Polevu připravíte smícháním kávy a cukru. Vznikne tekutá, ale velmi hustá směs, která později na cukroví zatuhne. Než se tak začne dít, nechejte čokoládové pecky nebo kostičky povolit za pomoci vodní lázně nebo mikrovlnné trouby. V té je zapotřebí opatrnosti. Co pár vteřin troubu zastavujte a promíchávejte čokoládu, ideálně plastovou lžičkou.

Tekutou - ale nikoli žhavou - čokoládu promíchejte s pár kapkami olivového oleje nebo rostlinného tuku. Nabírejte čokoládu na špičku lžičky nebo vidličky a krátkými pohyby vedenými v různých úhlech přes jednotlivé tvary, naneste do kávové polevy tahy čokolády. 

Polevy potřebují nějaký čas na to, aby zatuhly a cukroví bylo možné skládat do krabiček a uchovávat.

Cukroví je trvanlivé a nežádá si pobyt v lednici. Po vyndání z trouby velmi křehounké a měkké. Později malinko ztuhne, ale není tvrdé.

 

Káva o svátcích

Rozloučíme se s vámi za pomoci pár tipů, jak si udělat Vánoce co nejkávovější.

 

Šťastné a veselé a dostatečně kávové Vánoce všem.

 

kavove hvezdicky

 


Připravila: Michaela Šimková
Foto: Michaela Šimková (pro Fair & Bio pražírnu)