Kávové hvězdičky z mandlové mouky: dopřejte si bezlepkové cukroví, které voní kávou
Křehounké kávové hvězdičky z mandlové mouky si zaslouží místo v krabici s cukrovím každého milovníka kávy. Jsou bezlepkové, nádherně voní a nadělají stejně parády jako perníčky.
Kombinace nezdobeného těsta, hvězdiček zdobených sněhem a dalších s kávovou polevou a čokoládou, je vyloženě vánoční a přiznáváme, možná i trochu romantická.
Můžete si recept zjednodušit a připravit pouze jednu variantu, nebo vynechat kávovou polevu. Zdobení ale není nikterak náročné a vyplatí se nakrmit i oči toužící po kráse.
Od základu odlišné cukroví
Toto cukroví není založeno na másle, ořeších ani kokosu. Z tradičních vůní v něm najdete pouze vanilku. Těsto tvoří mandlová mouka, bílky a cukr. To vše doplněné o mletou arabiku, která cukroví dodá potřebné aroma. Nejvíc vám zavoní, pokud použijete svoji oblíbenou kávu. Tou naší byla světle pražená káva z Etiopie.
Recept se hodí jako způsob, jak využít bílky, které vám zbyly při přípravě vaječného nebo kávového likéru nebo žloutkových krémů.
Kávové hvězdičky z mandlové mouky
Na těsto budete potřebovat
-
2 bílky
-
160 g moučkového cukru
-
12 g jemně mleté kávy
-
250 g mandlové mouky
-
dřeň z ½ vanilkového lusku
-
moučkový cukr na podsypání
Kávovou polevu připravíte z
-
2 lžic kávy (filtrovaná či espresso)
-
cca 100 g moučkového cukru
Čokoládovou polevu připravíte z
-
jedné lžíce čokoládových pecek nebo 6 kostiček čokolády na vaření
- trochy ztuženého rostlinného tuku nebo pár kapek olivového oleje
Na počátku všeho je bílý sníh
Ve vyšší misce začněte šlehat bílky. Do téměř vyšlehaných bílků postupně přidávejte cukr a dřeň z půlky vanilkového lusku.
Zhruba dvě polévkové lžíce sněhu odeberte. Budete jím zdobit vykrájené hvězdičky.
Do zbylé části sněhu vmíchejte opatrně mandlovou mouku a jemně mletou kávu.
Těsto opatrně rozválejte na pocukrovaném válu (tak zůstane recept bezlepkovým) na placku o výšce cca 4 mm. S pomocí vykrajovátka tvořte hvězdičky nebo další tvary a pokládejte je na plech s pečícím papírem.
Třetinu z hotových tvarů potřete odděleným sněhem.
Šup s nimi do trouby
Cukroví pečte v předehřáté troubě přibližně 12 minut na 160 °C.
Pokud vyndáte cukroví zavčasu, budou kousky se sněhem z bílků vypadat skutečně jako zasněžené. Stačí pár chvilek navíc a sníh se začne barvit.
Po upečení nechejte cukroví zchladnout a polovinu nepotřených tvarů dozdobte za pomoci kávové polevy a čokolády.
Finální zdobení polevami
Polevu připravíte smícháním kávy a cukru. Vznikne tekutá, ale velmi hustá směs, která později na cukroví zatuhne. Než se tak začne dít, nechejte čokoládové pecky nebo kostičky povolit za pomoci vodní lázně nebo mikrovlnné trouby. V té je zapotřebí opatrnosti. Co pár vteřin troubu zastavujte a promíchávejte čokoládu, ideálně plastovou lžičkou.
Tekutou - ale nikoli žhavou - čokoládu promíchejte s pár kapkami olivového oleje nebo rostlinného tuku. Nabírejte čokoládu na špičku lžičky nebo vidličky a krátkými pohyby vedenými v různých úhlech přes jednotlivé tvary, naneste do kávové polevy tahy čokolády.
Polevy potřebují nějaký čas na to, aby zatuhly a cukroví bylo možné skládat do krabiček a uchovávat.
Cukroví je trvanlivé a nežádá si pobyt v lednici. Po vyndání z trouby velmi křehounké a měkké. Později malinko ztuhne, ale není tvrdé.
Káva o svátcích
Rozloučíme se s vámi za pomoci pár tipů, jak si udělat Vánoce co nejkávovější.
- Vyberte si u nás vánoční dárky pro milovníky kávy
- Připravte si doma sváteční irskou kávu.
- Provoňte prostor, kde žijete, přírodní svíčkou s vůní kávy.
- Kávu servírujte do hrnečku, i pod stromeček.
- Vaječný likér proměňte v kávový.
- Ochutnali jste už cascaru? Zkuste to.
Šťastné a veselé a dostatečně kávové Vánoce všem.
Připravila: Michaela Šimková
Foto: Michaela Šimková (pro Fair & Bio pražírnu)