Nejlepší letní kávové drinky pro horké dny
Káva už vyzkoušela mnoho parťáků. Nealko nápoje, destiláty, smetanu i zmrzlinu. Někteří se velmi osvědčili. Mezi evergreeny nápojových lístků aktuálně patří espresso tonic, Espresso Martini nebo affogato. Jaký si vyberete?
Řešení pro horké dny
V nejteplejších dnech přejde občas i veliké milovníky kávy chuť na jinak oblíbený, ale běžně horký nápoj. Vedle možnosti objednat si cold brew nebo kávové nápoje podávané na ledu, je tu nabídka osvěžujících nealkoholických nápojů, jako je espresso tonic a affogato.
Espresso tonic
V případě espresso tonicu vám název prozradí většinu zápletky. Běžně dostanete dobře vychlazený tonic s jedním nebo dvěma shoty espressa. Očekávat můžete také led. V některých kavárnách i plátky citrusů, snítku bylinky nebo sirup.
Řada kaváren hledá cestu, jak běžné povýšit na specifické a k přípravě používá luxusní a někdy i dochucovaný tonic, hraje si s poměrem kávy a tonicu a dává si záležet na perfektním servisu. Široké silnostěnné sklenice, pečlivě oddělená vrstva tonicu a kávy a ledové kostky nebo drť prohlubují požitek z nápoje i osvěžující efekt.
Espresso Affogato
Někdo by mohl namítnout, že affogato mezi kávové drinky nepatří. A měl by alespoň částečně pravdu. Dalo by se totiž označit spíše za dezert. Jde o kopeček (většinou vanilkové) zmrzliny „utopený“ v espressu. Jednoduché a přitom perfektní. Je to slaďounká skvělá kombinace známá také jako „affogato al caffe“, která k nám doputovala z Itálie.
Coffee in good spirits
Barista a barman. Dvě povolání, která se pletou. Ale mohou se i prolínat. A když se tak stane, nadělá to mnoho zážitků.
Káva je možné kombinovat i s alkoholickými nápoji. Možná znáte klasičtější z nich, jako je irská káva, espresso martini nebo gin tonic espresso. Na baristických soutěžích se ale kombinacím kávy s alkoholem věnuje celá jedna oblast zvaná Coffee in good spirits. Je to prostor objevování neobvyklých kombinací a posouvání těch tradičních.
Gin tonic espresso
Když se odpoledne nachýlí k podvečeru, z espresso tonicu se snadno může stát gin tonic espresso. Je to tak jednoduché, jak to zní. Do nápoje, o kterém jsme už hovořili, přibude 20-40 ml ginu.
Espresso Martini
Už ne tak snadné je to s nápojem zvaným Espresso Martini. Alkoholovou složku může tvořit gin, ale také vodka. Mezi další ingredience logicky patří espresso. K němu pak kávový likér a cukrový sirup.
I příprava je malinko komplikovanější. Z důvodu, že je potřeba nápoj vychladit a chladný uchovat, ale zároveň do sklenice nepatří led ani ledová drť či tříšť. Před přípravou se tedy dává koktejlová sklenička chladit ledem, který se před servírováním odstraní. Stejně tak se led použije při míchání v šejkru, ale díky následnému cezení se do servírovaného nápoje nedostane.
Jestli jsme vám udělali alespoň trochu chuť objevit v kávové světě něco nového, nebo jsme vás inspirovali pro domácí přípravu konkrétního nápoje, splnilo naše povídání svůj účel. Kávu pro domácí přípravu najdete v nabídce na našem eshopu.
Připravila: Anna Veselovská
Fotky: Canva