Navštívil nás předseda Svazu výrobních družstev
Tak jako cesta kávy začíná u pěstitelů a končí u spotřebitele, zažil předseda Svazu výrobních družstev pan Leo Doseděl její mini-verzi: se zástupci Fair & Bio družstva ji prošel od zelené kávy přes pražení a zabalení až po vychutnání si toho nejvoňavějšího šálku.
Návštěva v provozovně Fair & Bio pražírny v Kostelci nad Labem začala ve skladu zelené kávy. Vedoucí Martin Třešňák vysvětlil odkud nakupujeme zelená zrnka. Káva je 100% fairtradová, což znamená, že je přesně známo, kde a za jakých podmínek byla káva vypěstována.
Předseda Doseděl tak měl možnost nejen přivonět k ještě nepraženým zrnkám ve své dlani, které jsou vlastně pecky kávových třešní, ale i prozkoumat jutové pytle, ve kterých se káva do Evropy dováží. Na nich je napsáno, ze kterého konkrétního regionu zemí Střední a Jižní Ameriky: Guatemaly, Hondurasu, Kolumbie a Peru pochází a že byla vypěstována ekologicky (drtivá většina FairBio kávy je navíc bio).
V současné nabídce máme také výběrové kávy z Etiopie anebo Indie. Došlo i na otázku předsedy Doseděla, co s prázdnými pytli: ty buď poskytujeme svým partnerům jako dekoraci, případně je znovuzužitkujeme k výrobě sáčků pro naše dárkové sety anebo výrobě designových tašek a batohů Kawak z nedalekého Brandýsa nad Labem.
Návštěvu provázela i spoluzakladatelka FairBio pražírny Markéta Vinkelhoferová, která doplnila: „Systém fair trade umožňuje pracovníkům a pracovnicím v zemích globálního Jihu uživit se vlastní prací za důstojných podmínek.“ Jde nejen o férovou odměnu za práci/ za výpěstky, ale rozvoj komunit podle jejich potřeb.
Ale to už se návštěva přesunula k pražícímu stroji, na kterém zpracováváváme kávu pro různé typy přípravy. Martin Třešňák vysvětlil panu předsedovi proces pražení kávových zrnek, který zpravidla trvá mezi 12 a 25 minutami. Najednou se upraží 12 – 15 kilogramů. Návštěva měla možnost přivonět si k omamně voňavé čerstvě pražené kávě nejen tmavě pražené, ale i světle, kde převládaly květinové a ovocné odstíny. Dozvěděla se také, že v současné době dodáváme až čtvrtinu naší kávy bezobalově ve vratných dózách či barelech.
Předseda Doseděl se přesunul do místnosti, kde zaměstnanci se znevýhodněním váží, balí, případně melou kávu podle objednávek zákazníků – maloobchodních, které přicházejí přes eshop fairbio.cz anebo velkoobchodních (kaváren, restaurací, kanceláří a obchodů). Zaměstnanci Veronika, David, Filip a Marcela ukázali panu Dosedělovi proces vyřizování objednávky: od zadání práce, polepení sáčku, navážení té správné váhy na zrnko přesně a zatavení sáčku.
Předseda SČMVD ocenil jejich práci těmito slovy: „Jsem vždy velmi rád tam, kde se tvoří kvalitní produkt, tam, kde ho vytváří zaměstnanci svojí poctivou prací, ke které přidávají nejen zajímavý příběh, ale i kousek svého srdíčka. To zcela určitě mohu říci o práci všech zaměstnanců tohoto družstva. Nemyslím si, že by těmto dobrosrdečným pracovníkům překážel některý ze zdravotních handicapů, ba naopak, svoji práci zvládají profesionálně, bravurně, a ještě k tomu i s humorem. Měl jsem ze setkání s touto partou kamarádů a kamarádek velmi příjemný pocit a při návštěvě vznikla nepopsatelná pozitivní atmosféra. Nakonec je to vidět i na společné fotografii na provozovně, kde probíhá finální příprava nejrůznějších balení kávy z celého světa.“
Ke skupinovému focení se přidala i administrativní pracovnice Renata, která s Marcelou, Filipem a Lukášem tvořili původní tým FairBio pražírny od svého zrodu v roce 2013 společně s vedoucím Martinem Třešňákem, která je zároveň i sociálním podnikem.
Na závěr návštěvy si všichni společně vychutnali ten svůj šálek: od espressa, americana až po cappuccino.
Děkujeme za návštěvu a těšíme se na další! Doufáme, že proběhne ještě do konce tohoto roku. (A také, že se bude na Svazu výrobních družstev pít víc FairBio kávy :-)
Připravila: Lucie Doubicová