Jsme obŽIVA a je nás už téměř 100!
Jak jsme se stali součástí prvního novodobého spolkového obchodu u nás
ObŽIVU založila parta ekozemědělců, zpracovatelů a spotřebitelů, kterým není jedno stav naší společnosti a planety, jakož i původ a kvalita potravin. Máme štěstí, že je všechny známe osobně: Honzu Valešku z PRO-BIO LIGY, Jardu Lenharta ze Svobodného statku na soutoku, průkopníky eko a sociálního zemědělství, poté Tomáše Hajzlera ze Slušné firmy, které jsme součástí, a Lukáše Rudolfského z Kutné Hory, jediného to producenta biodynamických vín v ČR a na Slovensku. Ti založili a vloni na podzim rozhýbali obživácký spolek, za notného pomáhání Míši Křivkové, která je teď hlavní duší nově otevřeného krámku.
Co obnáší spolkový obchod?
Jak přesně obŽIVA pro své členy funguje, je popsáno na webu. Zjednodušeně stát se členem - spotřebitelem - v jazyce spolku obživníkem - znamená složit členský vklad a pravidelným příspěvkem se podílet na nákladech na provoz. Na oplátku členové mají přístup ke kvalitním (výhradně) biopotravinám za výhodné ceny. K mání je od čerstvé sezónní zeleniny, mléčných výrobků, mouky, luštěnin, rýže a dalších sypaných produktů (samozřejmě bezobalově), po byliny, koření, marmelády, sirupy, oleje, konče naší kávou. Také pěkně bezobalově. V obživáckém jazyce nejsme dodavatelé, nýbrž živitelé a s námi jsou tam další známé firmy - například Vojta Veselý z Biostatku Valeč.
Tohle video také stručně a jasně ukazuje, jaký je záměr obŽIVY a na jakém modelu funguje.
Otevíráme novou kapitolu
My jsme to sdružování v pražírně vloni na podzim chvíli pozorovali, ale dlouho to nevydrželi a na začátku listopadu se přidali. Přitáhlo nás nejen to, že známe zakladatele, ale jako družstvo fandíme spolkovému podnikání a baví nás společně prošlapávat cesty aktivitám, které tu ještě nebyly. Spolkové obchody tu ale vlastně už existovaly, ty úplně původní vznikaly dokonce před více jak 170 lety, Markéta Vinkelhoferová z naší pražírny o tom napsala před časem článek spolu s ekologickou ekonomkou Naďou Johanisovou, jmenoval se Solidarita a zisk. Spotřební družstevnictví pak zažilo největší rozmach za první republiky. Po roce 1948 se tato družstva přetransformovala do centrálně řízených podniků, některá přežila ekonomickou transformaci devadesátých let let 20. století (např. v rámci skupiny Coop) a některá nikoliv (nechvalně známý je příběh spotřebního družstva Včela).
Co je ale nad slunce jasné, že s obŽIVOU začínáme psát další kapitolu nového spolkového obchodování v ČR!
Od února 2019 na Florenci
Posledního lednového dne jsme s nadšením otevírali výdejní místo v domě Za poříčskou bránou 7 v pražském Karlíně. Sídlí tam nábytková dílna Z pokoje do pokoje anebo na podzim otevřená kavárna Bar/ák. Nejprve jsme dlouho povídali novým zájemcům o členství (bylo jich tam více než samotných členů!) o tom, jak to funguje a jak lze společně podnikat. O své zkušenosti se podělil i spoluzakladatel drážďanského spotřebního družstva VG, které začínalo podobně a dnes čítají několik tisíc členů. A pak už teklo biodynamické víno proudem.
Podívat se dovnitř
Po téměř měsíci krámek nedaleko Florence hladce funguje, členové nejen nakupují (vědí, že zelenina, pečivo a mléčné výrobky chodí v úterý a je třeba si je včas zajistit), ale i dobrovolně v něm pracují. Jelikož je samoobslužný, je například třeba leccos dávat do regálů, přesypávat do sklenic apod. Zájemci o členství, běžte se do obchodu podívat a pozeptat se, co vás zajímá a co tu možná nezaznělo, je to možné od úterka do pátku, otevírací doba je na webu.
PS: K vydání tohoto textu (25. 2. 2019) má obŽIVA na 97 členů, stovku tedy čekáme každým dnem!
Připravila: Markéta Vinkelhoferová
Foto: Karel Gregor, Fair & Bio pražírna