Doprava zdarma při nákupu nad 500

Irská káva - jak si připravíte tu pravou?

Může být nápoj sexy? Pokud ano, je to irská káva. Má v sobě eleganci a jemnost, sluší jí to ve skleničce na vysoké nožce a pro smysly je potěšením. Se začínajícími projevy podzimu mizí z nápojových lístků affogata a espresso tonic a přichází období punče a irské kávy. Je jako dělaná na oslavu barevného babího léta nebo k prohřátí pošmourných a krátících se dní.  

 

Irská káva v proměnách času

O tom, jak vypadá irská káva, si bude možná každá žijící generace myslet trochu něco jiného. Zatímco v moderních kavárnách připravují tuto specialitu z jednodruhových arabik a kvalitní whiskey, v zapadlejších restauracích s odkazy k 90. letům ještě stále pod stejným pojmem najdete sklenici instantního kafe s levnou whiskey a šlehačkou ve spreji.  

 

Jak se zahřát ve dvou krocích

“Ta pravá irská”, o které si chcete nechat vyprávět, má údajně svůj původ v letištním baru v irském Shannonu. Irové si pro zahřátí přidávali whiskey do čaje, ale místní barman Joe Sheridan ji zkombinoval s kávou a doplnil o středně vyšlehanou smetanu. Účelem bylo zahřát prochladlé cestující za pomoci horkého nápoje a alkoholu.

 

Filtrovaná káva jako základ

Tato kombinace nakonec dobyla svět. Nejdříve našla své příznivce za oceánem na Novém kontinentě. V současné době si na ní pochutnáte v mnoha kavárnách, kde podávají kvalitní filtrovanou kávu. Ta je totiž její základní složkou doplněnou o whiskey, třtinový cukr a smetanu.

 

Synergie chutí

Jde v podstatě o kombinaci triviálních surovin, které se ovšem perfektně doplňují a navíc je dostanete na stůl tak, aby bylo popíjení zážitkem. Vrstva smetany na kávě je totiž vyšlehaná do podoby husté ale tekuté pěny, která tvoří kompaktní vrstvu s rovnou hladinkou. A skrze tu studenou krémovou smetanu se napijete horké silné kávy s whiskey…

Pokud doma máte podmínky pro přípravu běžné filtrované kávy třeba ve french pressu, dripu nebo AeroPressu, zvládnete si irskou kávu připravit i doma. Jen pravděpodobně vynecháte pár triků, jako je podpalování whiskey s cukrem nebo šlehání smetany v šejkru.

 

Jak připravit irskou kávu

1) Krátce svařte nebo prohřejte 0,2 - 0,4 cl kvalitní irské whiskey s 2 menšími lžičkami třtinového cukru. (V kavárnách je běžnější 0,4 cl.)

2) Připravte filtrovanou kávu. S přípravou vám pomůže náš seriál o alternativních metodách přípravy kávy a vhodnou kávu si vyberte v nabídce káv pro domácí přípravu. Pokud jste příznivci naturálně zpracovaných káv, do irské kávy se skvěle hodí.

3) Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte do konzistence, která připomíná malířskou barvu před naředěním. Nesmíte do ní vehnat příliš mnoho vzduchu, aby neztratila krémovost a zachovala si schopnost vytvořit hladinku. 

4) Whiskey i kávu nalijte do sklenice. Ideálně do skleničky na vysoké noze s objemem 1,8 dcl (tolerance +1 dcl), která je vhodná pro horké nápoje. Sklenici naplňte asi 2 cm pod okraj. Do zbývajícího prostoru pomalu vlévejte chlazenou smetanu až po okraj tak, aby vytvořila souvislou vrstvu.

A pak už jen slastně přivřít oči a poprvé ochutnat…

 



Připravila: Anna Veselovská
Foto: Michaela Šimková