Doprava zdarma při nákupu nad 500

Seznamte se s nitro coffee – kávou, co se tváří jako pivo

Teď v létě to vypadá, že největší parádu v kavárně nadělá plynný dusík. Sytí se jím káva, které dusík dodá jemnou krémovou texturu a vrstvu pěny. Na stolech pak stojí designové sklenice s nápojem podobným stoutu nebo porteru, ale lidé si z nich vychutnávají osvěžující studenou kávu. 

Cold brew s trochou dusíku

Ještě nedávno patřily mezi nejoblíbenější letní kávové nápoje affogato (espresso se zmrzlinou), cold brew nebo espresso tonic. Poslední dobou do výčtu přibylo nitro coffee – v podstatě cold brew sycené dusíkem.

Na plynu záleží

Bublinky v limonádě nebo pivu mívá na svědomí oxid uhličitý. Piva typu stout jsou ale sycená specificky, a to dusíkem (N2). Právě s jeho pomocí vzniká z kávy připravované za studena (cold brew) i nitro coffee, které se dokonce, stejně jako pivo, čepuje do sklenic.

V nabídkách kaváren najdete nitro coffee zejména jako alternativu ke klasickému cold brew, ledovým kávám nebo filtrům na led. Prakticky se nesetkáte s horkou variantou. Může za to charakter přípravy i trvanlivost za studena připravené kávy.

Jaké chutě nitro přináší?

V reklamě na nitro by se pravděpodobně objevila spojení jako přirozeně sladká a krémově hebká. Dusík se totiž dostane do kávy formou mikrobublinek, které způsobí, že je káva heboučká a má specifickou krémovou chuť. Přirozenou sladkost má na svědomí příprava kávy za studena, při které ustoupí acidita i případná hořkost a tím vyniknou sladké tóny.

Jestli kávu sladíte a doplňujete mlékem, bude možná právě nitro prvním typem kávy, kterou si oblíbíte „jen tak”.

Zvládnete ho udělat i doma? Ano, ale...

Nitro coffee prý začali čepovat v newyorské pražírně Stumptown Coffee Roasters. Teď už ho seženete i v některých českých kavárnách. Zanedlouho možná bude běžné připravovat si ho i v domácnostech. Jde to vlastně?

Ano, ale… Půjde to těžko, pokud se budete snažit obejít dusík a nahradit ho jiným plynem. Možná je snazší sehnat bombičky na šlehačku nebo klasický sifon, ale hedvábný efekt mikropěny tyto plyny nepřinesou.

S CO2 nebo N2O to zkrátka u kávy nebude fungovat tak, jak má. Proto vám na přípravu nebude stačit ruční šlehač, běžný sifon ani klasické výčepní zařízení. Zachrání vás ale nitro sifon. Hledejte třeba pod názvem NitroPress. Jde o investici, která ale bude dávat smysl, pokud jste nadšenci do nitro coffee nebo chystáte akci, kde taková trendovka udělá hostům spoustu radosti. S nitro sifonem totiž krásně krémové cold brew připravíte bez obtíží.

Z naší nabídky se pro přípravu nitra nejvíce hodí světleji pražená káva. Světlejší pražení je vhodné pro přípravu filtrované kávy a cold brew. Právě cold brew je základem nitro coffee.

Pivo a káva

O pivu tu už řeč byla. Vrátíme se k němu ještě kvůli jedné specialitce. Nejdříve si zopakujme, že nitro coffee se sytí plynným dusíkem stejně jako stouty. V popisu chuťových tónů některých stoutů se objevuje čokoláda či káva. Odsud už není tak daleko, aby někdo oba nápoje vzal a spojil je v jeden. A stalo se. Pivo s trochou nitro coffee můžete směle ochutnávat. V nabídce menších českých pivovarů najdete stouty obsahující kávu spíš než v kavárnách, kde se podává samotné nitro coffee.

Nitro coffee totiž v nabídce kaváren nenajdete běžně. Dusík je potřeba do kávy nějakým způsobem dostat. Vhodná zařízení představují vstupní investici a zabírají svoje místo na baru. To je důvod, proč v nabídce kavárny nitro jen tak nezahlédnete. Co není ale může být. V zahraničí tento trend rychle nabírá na síle.



Připravila: Anna Veselovská
Foto: Canva.com