Doprava zdarma při nákupu nad 500

Arabika versus robusta. Která je pro mě vhodnější?

Čtěte pokud,

A – jste si v posledních 14 dnech stěžovali, že jste dostali moc kyselý kafe.

B – jste si v posledních 14 dnech stěžovali, že jste dostali moc hořký kafe.

C – si myslíte, že nápis „100% arabika” je jen marketing.

D – jste milovník soubojů dvou sil nebo variant (zde dvou druhů kávovníku).

Arabika a robusta jsou jako sestry. Každá trochu jiná a přece obě z jedné rodiny. Jde o dva různé druhy kávovníku Coffea arabica a Coffea canephora (robusta). Vypadají odlišně už v podobě rostliny a farmáři o ně jinak pečují. Nás ale hlavně zajímají odlišnosti mezi jejich kávovými zrny. To jsou vlastně pecky kávových třešní. Rozdílný je tvar zrnek, obsah kofeinu, ale zejména potenciál chutí.

 

Okouzlí vás houževnatá robusta, nebo křehká arabika?

Vlastnosti robusty doceňují zejména farmáři. Je odolná proti nemocem, roste i v nižších nadmořských výškách a dopřává bohatou úrodu.

Jako milovníci kávy se ale dost možná zamilujete spíš do princezny na hrášku, do křehké a citlivé arabiky. Ta si odměnou za důslednou péči a ochotu nést rizika vybírá z půdy, podnebí i vlastních zásob to nejlepší a vše vloží do svých zrn.

 

Hořká, zemitá a odolná robusta//Kávovník statný (Coffea canephora)

O robustě se často mluví jako o „hořkém a silném kafi“. Skutečně v ní převažují zemité, dřevité a hořké tóny.

Chuťově není zdaleka tak komplexní a příjemná jako arabika. Přesto má ve světě kávy své místo, a to hlavně tam, kde je tlak na cenu a kvantitu.

Vyroste totiž i v nižších polohách než arabika, nepotřebuje tolik péče a má velký výnos. Jde o kávu, která o poznání snáz než arabika zaplní police supermarketů. Najdete ji nejčastěji ve směsích na přípravu espressa nebo v podobě rozpustné kávy.

 

Komplexní a náročná arabika//Kávovník arabský (Coffea arabica)

Nebyla oblíbenou sestrou odjakživa. Dlouho platila za neznámou cizinku. Někteří ji ještě stále vidí jako „podezřelou kyselou kávu pro nadšence”. Povětšinou už je ale milována a doceněna. 

Pravda je, že aby to tak mohlo být, musí být celou dobu v dobrých rukou. U farmáře, v pražírně i u baristy nebo prostě toho, kdo ji připravuje. Při přípravě vám totiž jen tak něco neodpustí

Jak bylo řečeno, odměna za trpělivost a péči je u arabiky sladká. Tedy ne pouze sladká. Vlastně dost komplexní. Arabiky nabízejí celou paletu chutí a vůní. Vyváženou kombinaci sladkých a hořkých tónů s příjemnou aciditou. 

 

Infografika Arabika vs Robusta (1)

 

Jak posílit jednotlivé chutě?

Arabika sice nabízí základní vyváženost, ale v mnoha variacích a nuancích. Nadělá to spoustu zábavy a vzrušení, objevovat jednotlivé možnosti. 

Velkou roli v alchymii chutí hraje nejenom druh kávovníku, ale také jeho odrůda, způsob zpracování a zejména terroir (zjednodušeně odkud káva je). To nám dává možnost vybrat si právě takovou kávu, která má všechno, co na ní milujeme, a postrádá to, co nás ruší.

Když si vyberete honey nebo naturální kávu, podpoříte sladké tóny. Jiskřivou aciditu najdete nejčastěji u světle pražených promytých káv z Keni. K posílení hořkých tónů můžete sáhnout po malinko tmavěji pražené kávě z oblasti Jižní Ameriky nebo Mexika.

 

Jak se rozvíjet?

Můžete udělat mnohé, pokud vás láká pít lepší kávu.

Současná pestrost a nabídka káv nabízí komukoli na míru dokonalý zážitek z kávy. Dostane se vám potěšení, ať už se stanete milovníkem silného italského espressa, začnete si vychutnávat intenzivní a komplexní espresso ze světle pražené arabiky nebo si z ní doma připravíte jemné filtrované kávičky

Kávový svět má co nabídnout a je kam rozšiřovat své obzory i zážitky.

  • Pokud začínáte na robustě ze supermarketu, můžete udělat krok ke směsi arabiky a robusty, popřípadě směsi více arabik.
  • Pokud popíjíte arabiky, ale zatím jste se nepropili k jemným tónům nebo vás odrazuje acidita, volte tmavší pražení a zesvětlujte jej postupně. Dost pravděpodobně vám budou chutnat kávy z Jižní Ameriky a kávy naturálně zpracované spíše než promyté kávy z Afriky.

 

Mezi další kroky může patřit světlejší pražení nebo vyšší kvalita kávy. Také vás možná více začne zajímat samotná příprava kávy. Ve špatném kávovaru nebo s neodpovídajícím mletím může být totiž i z té nejkvalitnější kávy kyselá břečka.

Záleží jen na vás, jaký další krok vás láká zkusit, abyste zjistili, jestli na vás za rohem čeká ještě o kousek lepší hrnek kafe.



Napsala: Anna Veselovská
Foto: Canva